Umro Vahid Čurić, interpretator sevdaha i sportski radnik

Umro Vahid Čurić, interpretator sevdaha i sportski radnik

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / ponedjeljak, 12 Juli 2021 19:50

Vahid Čurić, interpretator sevdaha i sportski radnik iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja preminuo je jučer u 66. godini.

Brojni ljubitelji Čurićeve pjesme i interpretacija sevdaha opraštaju se danas na društvenim mrežama od ovog čovjeka koji je bio cijenjen u srednjoj Bosni.

Među onima koji su se oprostili od dragog Vahe je bivši reprezentativac BiH i poslanik u Parlamentu BiH Vlatko Glavaš.

"Počivaj u miru, prijatelju. Pamtit ću dok sam živ naša lijepa druženja", naveo je Glavaš.

Opraštaju se i Čurićevi sportski prijatelji, ali i muzičari, pjevači, interpretatori sevdalinki.

Muzičku karijeru započeo je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Naime, Čurić je 1989. godine (u oštroj selekciji) napravio više snimaka i za tadašnji Radio Sarajevo, odnosno Arhiv Radija Bosne i Hercegovine, među kojima su i pjesme "Gonđe ružo u zelenom sadu" na tekst Alekse Šantića, uz pratnju Tamburaškog orkestra Radio Sarajeva, te narodna pjesma "Pokraj save bagrem drvo raste".

vahid curic osmrtnica

Tokom agresije, a i u poratnim godinama Čurić je stanovnicima srednje Bosne, ali i šire liječio ranjene duše svojim pjesmama. Neizostavan je bio na brojnim manifestacijama.

Uporedo je radio i na sportskom planu, vodeći uglavnom omladinske selekcije NK "Sloga" iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Iako je uglavnom radio u teškim uslovima, njegov entuzijazam nije posustajao. Bio je i među ljudima koji su prije 20-tak godina osnovali Klub sjedeće odbojke (SKISO) "Sloga" u Gorenjm Vakufu-Uskoplju, koji bilježio uspješne nastupe.

Iskazao se kao dobrovoljni darivatelj krvi sa više od 112. darivanja, te je nagrađen "Zlatkom plaketom" dobrovoljnih darivaoca.

Iza Vahida Čurića su ostali supruga Dunja, kćerka Emina, sinovi Jasmin, Miralem i Mirza, te ostala brojna rodbina, prijatelji, ali i tužni stanovnici Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Gornjevrbaske regije.

Radiosarajevo.ba

Oznake

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.