U Domu zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje otvoren kabinet za ergometriju

U Domu zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje otvoren kabinet za ergometriju

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / ponedjeljak, 27 Februar 2017 18:07

Javna ustanova „Dom zdravlja“ Gornji Vakuf-Uskoplje kontinuirano bilježi dobre rezultate u svom radu koji se ogledaju, između ostalog, u činjenici da se iz godine u godinu povećava broj usluga koje građani ove općine mogu dobiti u svom gradu.

Najnoviji primjer je otvaranje kabineta za ergometriju za pacijente s kardiovaskularnim problemima.

Po riječima direktora ove zdravstvene ustanove dr. Ejuba Zukića gornjovakufski „Dom zdravlja“ je prvi na području SBK-a, koji posjeduje jedan ovakav kabinet i opremu.

-Radi se o posebnom dijagnostičkom tretmanu za pacijente s bolestima kojih je, nažalost, u ovoj našoj dolini jako puno. Kabinet za ergometriju ima samo još travnička bolnica, pa su naši pacijenti morali ići u taj grad - naglasio je.

Ističe da je u nabavku opreme utrošeno oko 50.000 KM, te da kabinet sadrži sve što je potrebno pacijentima kojima je namijenjen.

-Uz traku za ergometriju, kabinet sadrži holter EKG-a i holter krvnog tlaka. Doktorica Novaković, koja je radila u Kliničkom centru u Mostaru, predvodi stručno osoblje kabineta - kaže dr. Zukić.

Dodaje da otvaranje kabineta za ergometriju nije jedina novina u radu „Doma zdravlja“ u Gornjem Vakufu-Uskoplju, kojom se segment zdravstvene zaštite na lokalnom nivou nastoji podići na viši nivo.

Naime, nedavno su okončane aktivnosti na uređenju unutrašnjih prostorija u zgradi „Doma zdravlja“, a sa radom je počela i specijalistička ordinacija za uho, grlo i nos.

Također, sve više se razmišlja o dovođenju u grad stručnjaka koji bi pacijentima pružili neophodnu medicinsku pomoć kakvu bi, inače, dobili u većim kliničkim centrima.

-Mi pružamo sve usluge primarne zdravstvene zaštite. Od sekundarne, imamo jako dobru laboratorijsku dijagnostiku, vršimo sve pretrage pluća, kao i neke druge koje ne radi niko u Kantonu - istaknuo je.

Dodaje da Javna ustanova „Dom zdravlja“ Gornji Vakuf-Uskoplje trenutno broji 78 radnika, te da je od tog broja četrnaest doktora različitih specijalnosti.

-Ako obezbijedimo potrebna sredstva, spremni smo krenuti u otvaranje savjetovališta za dijabetičare, s obzirom na sve veći broj pacijenata koji boluju od šećerne bolesti - poručio je dr. Zukić.

TV Bugojno

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.