Doživotna kazna zatvora za Hanefiju Prijića

Doživotna kazna zatvora za Hanefiju Prijića

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / četvrtak, 02 Mart 2017 14:02

Bivši komandant Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH Hanefija Prijić osuđen je na doživotni zatvor u Italiji, potvrdio je za N1 Prijićev advokat Almin Dautbegović.

Nakon što je godinu dana proveo u pritvoru u Italiji, sud u Bresciji danas je Prijića osudio doživotnu kaznu zatvora.

"Bila je danas objava prvostepene presude. Podnijet ćemo žalbu", kazao je Dautbegović. Sve vrijeme Prijić je negirao da je on naredio ubistva trojice Italijana u maju 1993. godine.

Bivši komandant Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH Hanefija Prijić izručen je Italiji nakon što je 28. oktobra 2015. godine uhapšen na aerodromu u Dortmundu po potjernici Italije. Prijić je Italiji izručen nakon što je u pritvorskoj jedinici u Dortmundu proveo skoro 120 dana.

O njegovom slučaju odlučivao je i Sud za ljudska prava u Stazburu, ali žalbe advokata Almina Dautbegovića i bh. konzula u Njemačkoj Dževada Šaldića nisu urodile plodom.

Suđeno mu je zbog ubistva italijanskih državljana 29. maja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa kada su ubijeni Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti, zločina zbog kojeg je već osuđivan u našoj zemlji.

Naime, za ovaj zločin Prijić je po komandnoj odgovornosti osuđen na Kantonalnom sudu u Travniku na 15 godina zatvora.

Nakon provedenih 13 godina i četiri mjeseca u KPZ Zenica, Prijić je pušten na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust.

Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu za Prijićem koji je krajem oktobra 2015. godine prošle godine uhapšen u Dortmundu na aerodromu prilikom posjete članovima svoje porodice.

N1 BIH

Autor

Drugi pišu

Drugi pišu

Please publish modules in offcanvas position.