GornjiVakuf-x.com mobile photo GornjiVakuf-x.com mobile photo

FOTO: Pohod sjećanja na legendarnog komandanta Gorana Ćišića

By / Gornji Vakuf-Uskoplje / subota, 23 Decembar 2017 16:56

U organizaciji Planinarskog društva „Goran“ i Udruženja boraca „Goranovi“ danas su memorijalnim pohodom obilježene 23 godine od pogibije neponovljivog komandanta Gorana Ćišića.

Kolona od 256 učesnika krenula je sa Rostova u 9:00h, da bi na spomen obilježje legendarnom komandantu došli oko 13:00h. Na spomen obilježju su članovi Goranove porodice i predstavnici boračkih udruženja, kao i načelnik Općine Gornji Vakuf-Uskoplje položili cvijeće.

Čas historije je održao Enes Topić, Goranov saborac, koji je bio sa njim prilikom pogibije. U vrlo emotivnom govoru Topić se prisjetio vremena pred početak rada, kada je Goran odlučio osposobiti momke za ratna dejstvovanja. Nakon nemilosrdnog napada HVO i HV na Gornji Vakuf, ta obuka je imala nemjerljiv značaj u odbrani grada. Prisjećajući se trenutka kada je Goran poginuo, Topić je pozvao mlade da svojim životima čuvaju mir, da ne dozvole da se više ikada ponovi rat u ovim krajevima.

Tradicionalno, Šefko Gazić je za najstarijeg i najmlađeg učesnika pohoda obezbjedio prigodne poklone, a to su ove godine Ibrahim Rustempašić, najstariji učesnik i Amir Plačo, najmlađi učesnik sa nepune tri godine.

Predsjednik PD „Goran“ Husein Fale je uručio zahvalnice planinarskim društvima i udruženjima građana koji su organizovano bili na današnjem pohodu, a učesnika je bilo iz Sarajeva, Zenice, Donjeg Vakufa, Bugojna i drugih gradova BiH.

Autor

Uredništvo

Uredništvo

gornjivakuf-x.com

Please publish modules in offcanvas position.