Foto: Internet Foto: Internet

U Mađarskoj pronašli grob Sulejmana Veličanstvenog

By / Zanimljivosti / četvrtak, 10 Decembar 2015 09:49

Grob slavnog sultana Osmanskog Carstva Sulejmana Veličanstvenog u kojem se nalazi  njegovo srce "gotovo je sigurno" pronađen u Mađarskoj gdje je i preminuo 1566., rekao je mađarski istraživač u srijedu, nakon iskapanja koja se vrše od oktobra. Legendarni sultan preminuo je u septembru 1566. u dobi od 71 godine u Szigetvaru, nedaleko od današnje granice Mađarske i Hrvatske.

- Gotovo je sigurno da se tu nalazi grob -  rekao je Norbert Pap koji vodi ekipu koja je u oktobru počela iskapanja na mjestu na kojem je pretpostavila da se nalazi grob. Iskapanja će biti prekinuta tokom zime a nastavit će se u aprilu. Tijelo osmanskog vladara nakon njegove smrti premješteno je u današnji Istanbul, ali legenda kaže da su njegovo srce i unutrašnji organi pokopani u mjestu gdje je umro. Dosadašnja iskapanja koja se vrše uz potporu mađarske i turske vlade otkrila su ostatke džamije i drugih građevina čiji smještaj odgovara osmanskom gradu Turbeku koji se na tom području nalazi na staroj francuskoj karti uz natpis: Ovdje počiva Sulejman.

- Mnogi u Turskoj pitaju se gdje je njegov grob. Sada se konačno približavamo odgovoru -  kazao je turski veleposlanik u Budimpešti Sakir Fakili.

Autor

Zanimljivosti

Zanimljivosti

Please publish modules in offcanvas position.